Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Matracok, ágybetétek

Minőségi matracainkra és ágybetéteinkre széleskörű (általában 5-10 vagy több éves) gyártói garanciát biztosítunk. Matracaink több méretben érhetőek el. Egyaránt forgalmazunk matracokat bonellrugós, táskarugós, rugómentes (pl. hideghab + kókuszrost kivitelben. Bizonyos matracaink ortopédikus kialakításúak, memóriahabbal készülnek a maximális kényelemért, és vannak modellek levehető, mosható, antiallergén huzattal is.

A bonell rugós matracok jellemzői: jól szellőzik és rugalmas, kedvezőbb árú, de kevésbé követi a test vonalait. Azoknak ajánljuk, akik szeretik a hagyományos, rugós matracokat.

A táskarugós matracok jellemzői: szintén jól szellőzik, rugalmas, időtálló, jobban követi a test vonalait is. Az áruk magasabb lehet. Azoknak ajánjuk, akik szeretnék élvezni a matrac rugalmasságát, de a hagyományos rugós matracoknál kényelmesebb megoldásra vágynak. A bonellrugós matracokkal szemben a táskarugós matracok pontrugalmasak, azaz a matrac egyik felén fekvő személy mozgása kevésbé terjed ki az egész matracra, így nem annyira zavaró a matrac másik oldalán fekvő személy számára. 

A rugómentes, hideghab matracok jellemzői: általában hatékonyan követik a test formáját, kényelmesek. Bizonyos hideghabok jól is szellőznek, rugalmasságot biztosítanak. Keménységük változó lehet. A hideghabok modern sokoldalú anyagok, melyek eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek, a hab összetételének függvényében. Azoknak ajánljuk ezt a matractípust, akik szeretnének rugómentes, fém mentes matracot választani.

A kombinált matracok jellemzői: a különböző típusok előnyei összeadódnak, ma már a gyártási folyamat során a legtöbb matrac esetében többféle technológiát, anyagot kombinálnak.

A matracvásárlás nagyon fontos döntés, mivel a matracodnak kényelmesnek kell lennie, hogy jól aludhass, és megfelelő testalátámasztást és testkövetést is kell biztosítania az egészséges és pihentető alvás érdekében. Itt van néhány tipp a legjobb matrac kiválasztásához:

  1. Határozd meg, milyen típusú matracra van szükséged. Vannak például habszivacs matracok, mélyredős matracok, memóriahabos matracok, és összetett matracok is. Mindegyiknek eltérő tulajdonságai vannak, így érdemes alaposan megvizsgálnod őket, hogy megtaláld azt, ami a leginkább megfelelő neked. Érdemes a korábbi tapasztalatokra alapozni - melyik matracodon hogy aludtál, mi az ami fontos számodra? (Pl. a matrac rugalmas vagy inkább kemény legyen? Jobban szereted a puhább alváskomfortot? Zavarnak a rugók? Izzadsz alvás közben, úgy érzed nem szellőzik megfelelően a matrac? Ma már számtalan típus és anyag elérhető, így érdemes lehet tanácsot kérni a vásárláskor.)

  2. Mérlegelj néhány lehetséges matrac méretet! Válaszd ki azt, amelyik a legjobban illik az ágyhoz és a hálószobához. A legtöbb standard franciaágyba 140*200 cm-es, 160*200 cm-es és 180*200 cm-es matrac illik. Az egyszemélyes ágykeretekben többnyire 80*200 cm-es vagy 90*200 cm-es matracokat használnak. Ha a standard méretek nem megfelelőek, egyedi méretigények mellett is tudunk gyártatni. 

  3. Vizsgáld meg a matrac által nyújtott alátámasztást, minőséget. A legjobb matracok általában képesek a test vonalát követni, amit egy felső, néhány cm-es vastagságú memóriahab, latex vagy párnázott huzatrész biztosít. Így a vállad, a derekad és a lábad is kényelmesen támaszkodhat, és nem terhelődnek alvás közben az ízületeid.

  4. Nézz utána a matrac anyagainak! A legjobb matracok általában olyan anyagokból készülnek, mint például a memóriahab, a nagy rugalmasságú hideghab, a műgyapot, és a latexszivacs. Bizonyos matracok készítése során felhasználnak latexált kókuszrostot, táskarugókat vagy bonellrugókat is. Győződj meg arról, hogy az anyagok minősége jó és hogy a matrac megfelelően szellőzik. Érdemes mosható, lezipzározható huzattal választani ágybetétet, matracot, mert ez segíti a megfelelő higiénia fenntartását.

  5. Nézd meg a matrac garanciáját. A legjobb matracok általában legalább 10 éves garanciával rendelkeznek. A drágább matracok általában tartósabbak is. A magasabb matracok magasítják az ágyat, így könnyebb felkelni, ami főleg az idősebb korosztály számára lehet fontos. Nagyobb, 100-120 kg feletti testsúly esetén mindenképpen tájékozódj a matrac terhelhetőségéről is.

  6. Átlag feletti testsúly esetén különösen fontos figyelni a megfelelő matracválasztásra - ilyen esetben inkább egy vastagabb, drágább prémium matrac javasolt, mert az olcsóbb, vékonyabb típusok általában nem tudnak megfelelő tartósságot, kényelmet és alátámasztást biztosítani 90 kg testsúly felett. A vékony, olcsóbb matracok a legtöbbször alkalmi használatra (pl. nyaralóba) javasolhatóak csak, vagy alacsony testúly esetén, pl. gyerekek, fiatalok számára. 

  7. Ne feledd, hogy a matracvásárlás nem csak egyetlen alkalmat jelent. Hosszabb távon a matracokat idővel cserélni kell, ez akkor is igaz, ha tartós, minőségi matracot használunk. A sokéves használatból eredő gödrödödés természetes jelenség, főleg magasabb testsúly esetén. Így érdemes időnként megvizsgálnod a lehetőségeidet, hogy megtaláld azt, ami a legjobban megfelel neked.