Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Tavaszi nagytakarítás: Hogyan tisztítsuk kárpitozott bútorainkat

Tavaszi nagytakarítás: Hogyan tisztítsuk kárpitozott bútorainkat

Végre itt a tavasz! Itt az ideje a tavaszi nagytakarításnak is. Ha idejében nekiállunk húsvétra minden ragyogni fog, és beleszakadni ne se fogunk.

Első és legfontosabb szabály: a megfelelő sorrend. Fentről lefelé, belülről kifelé. Ha eszerint cselekszünk tökéletes lesz a munkánk. Miután az össze pókhálót eltüntettük, töröljük le a lámpáinkat és szekrényeinket, tegyük a mosógépbe a függönyöket! Ha ezekkel megvagyunk neki is állhatunk a kárpitozott bútoraink takarításának.

Matrac

Tudta Ön, hogy matracainkat minimum 8-10 évente le kell cserélni? Tegyük félre, hogy egy 10 évnél régebbi matrac már nem megfelelő fekvőfelület gerincünknek. Most arra koncentráljunk, hogy egy ilyen régi matrac -rendszeres takarítás mellett is-, bizony rengeteg port, koszt tartalmaz. Mennyi verejték kerülhet a matracba például ennyi év használat után? Esetleg allergiás tünetek kínozzák már hónapok óta? Tudta Ön, hogy az allergia tüneteit sokszor a matracunkban lévő atkaürülék váltja ki? Amennyiben ennyire régi matraccal rendelkezik, ne a takarításával vesztegesse idejét, hanem mielőbb cserélje le!

De lássuk, hogy takarítsuk matracunkat! Először is, ha eddig nem rendelkeztünk matracvédővel, mielőbb szerezzünk be egyet. Megkönnyíti a takarítást és meghosszabbítja matracunk élettartamát. Ha már rendelkezünk ilyennel, akkor magashőfokon mossuk ki, szerencsés esetben matracunk huzata is levehető, így azt is dobjuk a mosógépbe. Ezekután alaposan porszívózzuk ki a matracot. Ha szagtalanításra is szükség van, akkor félórával a porszívózás előtt szódabikarbóna, só és víz keverékével kell jól átdörzsölni a fekvőfelületet. Ha mindezekkel elkészültünk és van rá lehetőségünk, tegyük ki a matracot a napra. Ugyanis a nap elpusztítja a baktériumok nagyrészét. 2 óra napozás, és friss, tiszta lesz matracunk.

Kanapé, fotel

A legegyszerűbb eset, amikor levehető a kanapénk huzata. Ebben az esetben úgy kell eljárjunk, mint a matracnál. Amennyiben nem tisztítóba visszük a huzatot, figyeljünk oda a címkén lévő utasításokra, nehogy kárt tegyünk benne. Ha a mosógép nem szed ki teljesen egy foltot, próbálkozhatunk speciális kárpittisztítóval (pl. aktív hab). A folt bedörzsölése előtt mindenképp próbáljuk ki egy kevésbé látható helyen a szert, és mindig a használati utasítás szerint járjunk el.

Ha nem lehúzható a kárpit a bútorunkon, akkor először is porszívózzuk ki, majd valamilyen drogériában kapható kárpittisztítóval, vagy a fentebb említett szódabikarbónás eleggyel tisztítsuk meg a huzatot. Itt is tegyünk próbát egy nem feltűnő helyen. Ha nagyon koszosnak véljük a kanapénkat, bérelhetünk profi kárpittisztítógépet is. Végső esetben pedig forduljunk szakemberhez!