Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

4+1 hiba, amit elkövethetsz a nappalid berendezésekor

4+1 hiba, amit elkövethetsz a nappalid berendezésekor

A lakásunk tervezésekor könnyen ejthetünk hibákat, amelyekre csak beköltözéskor, a használat során derül fény. A jó hír, segítünk kiküszöbölni párat!

Elég, ha egy régi, kopott kanapét szeretnénk megtartani, amely teljesen tönkre vágja nappalink enteriőrjét. Vagy előfordulhat, hogy egy rosszul elhelyezett függönnyel, képpel rontjuk el az összhatást. Ha funkciót funkcióra halmozunk, vagy ha nem sikerül kijelölnünk egy fő stílus irányt. Apróságok, amelyekre ha odafigyelünk tökéletes pihenőszobát varázsolhatunk lakásunkban.

 

Túlzsúfolt szoba

 

 

Nehéz megválni a nagymamától örökölt zongorától? És a datolyapálma alig fért be az ajtón? A kutyának külön fotel dukál? Próbáljuk meghúzni a határt! Nappalinkat kikapcsolódásra, pihenésre, és a vendégek fogadására szeretnénk használni. ezt pedig egy raktárként funkcionáló szobában nem tehetjük meg.

Ha nagy tér áll rendelkezésedre, egy kis kreativitással akár be is illesztheted azt a bizonyos zongorát, de ellensúlyozni kell valamilyen kompromisszummal, hogy  tér levegős és jól bejárható maradjon. Ha egyterű  nappali*-konyhát rendezel be, ez némileg megköti a kezed, mert máris két helység szempontjait kell ötvözni a látványban, ilyenkor bizony nem előnyös hangsúlyos vagy nagyobb régi tárgyakat elhelyezni ebben a térben, ami egyébként nem tartozik szorosan a szoba feladatához. Ha kicsi a lakás, akkor próbáljuk meg úgy berendezni, hogy használható legyen, ne legyenek benne felesleges berendezések és dolgok, írjunk prioritás listát, hogy mik azok a bútorok, amiknek mindenképpen helyet kell találni (pl. kanapé, kis asztal), és mi az, ami nélkülözhető (pl. komód, konzol), ha úgy alakul. Költözéskor a legcélszerűbb, hogy átnézzük melyik bútor az, amire tényleg szükségünk, illetve hogy kiszanáljuk azokat a használati tárgyainkat, amikre már nincs szükségünk. a kevesebb néha több!

 

Rossz kanapé választása

 

 

Nappalink egyik legfontosabb berendezési tárgya a kanapé, ezért nagyon átgondoltan kell megválasztanunk. Először is nézzük, mennyi helyünk van, mire fogjuk használni (csak pihenés, vagy esetleg alvásra is), és hány személynek kell helyet biztosítanunk! Válasszunk stílust, lehetőleg időtállót, mert kevesen engedhetik meg maguknak, hogy évente új kanapét válasszanak. Ha ezekkel megvagyunk, akkor már csak a tökéletes kárpitot kell megtalálnunk. Fontos, hogy könnyen takarítható legyen és kényelmes. Kulcsfontosságú a kanapé színe a szoba karaktere szempontjából, előre el kell döntenünk, hogy vizuális értelemben is oda szeretnénk-e tenni a fókuszt, vagy inkább egy semleges vagy monokróm áramlásban, egyensúlyban érezzük pihentetőbbnek a szobát. Ha van lehetőségünk, már ekkor nézzük meg a szőnyeg választékot a kanapé kárpit és szín mellé, mert bizony sokszor az a nehezebb falat, jó, ha még időben össze tudjuk simítani a színeket a leendő szobában. Figyeljünk oda, hogy ne legyen se túl magas és se túl mély az ülőfelület, mert az bizony a legtöbb esetben kényelmetlen, még ha jól is néz ki.

 

Kevés fény

 

Az átlag magyar otthonokban jellemzően a minimum felé tendál az ablak felületek száma, ennek vannak vitathatatlan előnyei és hátrányi is. Amire most szeretnénk felhívni a figyelmed, az egy sokat tárgyalt téma, de a gyakorlatban mégis mintha megfeledkeznénk, vagy nem hinnénk el eléggé, hogy mennyire fontos erre is figyelmet áldozni. Nagyon lehangoló tud lenne, ha nincs elég fény a nappalinkban. Abban az esetben, ha nem jut elég természetes fény a szobába, mindenképpen gondoskodjunk megfelelő mennyiségű és minőségű fényforrásról. Napjainkban már rengetegféle lámpából választhatunk. Legyen mennyezeti megvilágításunk, használhatunk rejtett világítást, állólámpát az olvasáshoz vagy akár a szekrényünkbe is választhatunk hangulatos belső világítást. Hiszed, vagy sem, ez az egyik kulcs, amivel a te szobád is olyan hangulatot képes majd idézni, mint a magazinok álomotthonai. 

 

 

Rosszul megválasztott textilek

 

Nem is gondolnánk, mekkora változást jelenthet a nappaliban enteriőrjében egy jól megválasztott szőnyeg, függöny vagy a kanapén a párnák. Figyeljünk oda, hogy a szőnyeg mérete ne legyen túl kicsi, mert egy kisméretű szoba esetén az még kisebbnek fog tűnni. Egy normál vagy nagy méretű szoba esetén pedig a rosszul megválasztott, kis szőnyeg befejezetlen hatást kelthet.  szőnyeg stílusát elsősorban a mintázata határozza meg, ez mindenképpen legyen összhangban a szoba bútorainak stílusával. A függöny viszonylag nagy felületet fed le, ezért ne válasszunk túl sötét színt, vagy nagy mintás textilt. Nagyon könnyű hibába esni egy látványos függönnyel, ugyanis minden egyéb lakberendezési erőfeszítésünket képes egy szempillantás alatt megsemmisíteni, ha egy túl látványos, tekintetet vonzó függöny eltereli a figyelmet a szoba belső teréről. A párnákkal pedig ne essünk túlzásba, mert nem lesz hova leüljünk!

+1 Ne csináljunk nappalinkból kertészetet!

A magazin hatás eléréséhez több kicsi növény helyett inkább egy nagyobb, mutatós növényt válasszunk. Gyerekek vagy háziállatok mellett azonban látványos és praktikus megoldás lehet, ha megfelelő teherbírású fali polcokat rendezünk be kisebb növényekkel, egy-egy dekorációval ékestíve.