Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Gyerekbútor és ifjúsági bútor webáruház - Inspiráló bútor ötletek a gyerekszoba berendezéséhez

Gyerekbútor és ifjúsági bútor webáruház - Inspiráló bútor ötletek a gyerekszoba berendezéséhez

Amikor a gyerekszoba berendezésén törjük a fejünket, általában a praktikum, a jó helykihasználás és a vidám, inspiráló, játékos belső tér megteremtése lebeg a szemünk előtt. A gyermek igényei napról napra változnak, következésképpen a gyermekbútoroknak követniük kell a gyermek fejlődését. A feladat tehát nem is olyan egyszerű, ha gyerekbútor vagy ifjúsági bútor beszerzése előtt állunk.

Miért érdemes gyerekbútorokat, ifjúsági bútorokat választani a szobába?

Ha végignézed a BútorCity.hu bútor webáruház kínálatát, rögtön belátható, hogy a gyermekbútorok, az ifjúsági bútorok egyáltalán nem a felnőttek által használt bútorok kicsinyített másai. Sőt: egészen egyedi, kifejezetten az adott korosztály igényeinek, szükségleteinek és környezeti adottságainak megfelelő alkalmatosságokat találsz a kínálatban.

Elemes bútorcsaládok a BútorCity.hu bútor webshop kínálatában 

Kínálatunkban arányaiban meglehetősen sok elemes ifjúsági és gyerekbútor családot találsz. Ennek oka, hogy a gyermekszoba bútorainak rengeteg funkcióra kell alkalmasnak lenniük, emellett követniük kell az apróságok növekedését, fejlődését. Csecsemőkorban még kevesebb bútorral is beéri a család új tagja, de óvodás vagy iskolás korban már egyre több holminak kell elférnie, nem beszélve azokról az évekről, amikor majd középiskolába jár a gyermek, és egyre többször látogatják meg az osztálytársai.

A különálló, elszeparált tér biztosítása a gyermekek számára

Jellemző az is, hogy a gyermek, ahogy növekszik, egyre inkább vágyik egy saját, a szülőkétől elkülöníthető, privát élettérre. Aztán ott van az az opció is, hogy érkezik a tesó, aki ugyanabban a környezetben cseperedik fel, pár év eltéréssel, így a korábban megvásárolt bútorelemeket (mint pl. a babaágy, gyerekágy) tudja használni a tesó is. 

A gyerekszoba: több funkció egy helyiségben 

Mivel a gyermek sokkal több időt tölt a szobájában, mint ti a saját lakrészetekben, ezért nagyon fontos a számára, hogy ingergazdag, ugyanakkor nyugalmat és biztonságot sugárzó legyen a környezete. Ezért aztán a gyermek és ifjúsági bútorok általában sokkal több és élénkebb színeket, festést tartalmaznak, mint a felnőttek által használt helyiségek bútorai.

A gyerekszoba sokféle tevékenység színhelye lehet. Azt is mondhatjuk, hogy a gyermekszoba háló, nappali, dolgozó- vagy legalábbis tanulószoba és időnként még étkező is egyben, és persze kisebb korban itt folyik a játszadozás is. A bútorzatnak pedig alkalmasnak kell lennie mindezen funkciókra.

A gyermekszobák berendezésénél rendkívül fontos szempont lehet a helytakarékosság

Milyen szempontoknak kell megfelelni még a gyerekbútoroknak? Szeretnénk, ha ezek a bútorok az esztétikum mellett helytakarékosak is lennének, a gyerekholmik rendezett elhelyezése érdekében. Jó ötletnek tűnik tehát, ahogy fentebb is utaltunk rá, ha elemes bútorcsaládban gondolkozol a gyermekszoba berendezésekor. Így tudjátok a legpraktikusabban kitölteni a rendelkezésre álló teret, és így adtok esélyt magatoknak arra, hogy a bútorcsalád egyes elemeivel később bővítsétek a meglévő bútorzatot.

A gyerekek, fiatalok számára készült elemes bútorcsaládok sajátossága, hogy többféle elemet tartalmaznak, azonos stílusban, így pl. íróasztalt, polcos szekrényt, ruhásszekrényt, gyerekágyat vagy egyszemélyes ágyat, praktikus komódokat és más bútor elemeket.

Gondolkozz térkihasználásban: polcrendszerek, emeletes ágyak, többfunkciós bútorok 

Mivel a gyermekszobák általában kisebb méretűek, a helytakarékosság rendkívül fontos szempont. Célszerű megoldás lehet felfelé építkezni, térben gondolkodni. Gondolhatunk itt a magasított, akár plafonig érő szekrényekre, az emeletes ágyakra, a többfunkciós bútorokra, a rejtett világításra vagy a mindent behálózó polcrendszerre. Még az is megengedhető, hogy a polcok például olyan magasan legyenek, amit a gyermek talán el se ér, a magasabb polcok helyére kerülhetnek a ritkábban, alkalmanként használt tárgyak, játékok, ruhák. 

Ha már itt tartunk, a gyermekek biztonsága mindennél fontosabb. Lehet a polc magasan, de arra ügyelni kell, nehogy magára rántsa azt a gyermeketek. Lehet többfunkciós, például emeletes kiságy, de legyen rajta korlát vagy leesésgátló elem.

Egyedi bútorok a gyerekszobába?

A gyerekbútor kategória kínálatát egyébként azért is érdemes tüzetesen átvizsgálni, mert rendkívül sok inspiráló ötletet kaphattok a gyermekszoba berendezéséhez vagy az ifjúsági bútorok kiválasztásához. Sokan azon az állásponton vannak: legjobb, ha a gyerekbútorok és az ifjúsági bútorok megrendelésre, méretre, helyben készülnek.

Ez is egy megoldás, de azzal mindenképpen számolni kell, hogy az egyedileg, méretre készített bútorok árban mindig jóval magasabb kategóriát képviselnek. A BútorCity.hu-n megtalálható ifjúsági bútor kínálat darabjait szakemberek tervezték meg, a leggyakrabban felmerülő vevői igények figyelembe vételével. Ez igaz a Faktum baba- és gyerekbútorokra is, melyek kiváló minőséget képviselnek, és Magyarországon készülnek. A Délity, a Kondela és a Black Red White bútor márkák kínálatát szintén megtalálod webáruházunkban - ezek a gyártók praktikus, a hétköznapokban jól használható bútorokat készítenek.  

A gyerekszoba, mint raktár? Igen, de óvakodjunk a túlzsúfoltságtól

A gyerekek napról napra növekednek, fejlődnek, változnak. Ennek megfelelően viszonylag gyorsan változnak a gyerekek igényei, szokásai, játékai, használati tárgyai, ruhaneműi és minden más, amit holminak szokás nevezni. Ezeket a holmikat pedig valahogy rendszerezni, tárolni kell. A gyermekszoba ennélfogva egy rendkívül speciális tároló hely. Mondhatni egyfajta raktár. Ahol a rengeteg és egyre növekvő számú holmi között el kell férnie – mégpedig kényelmesen – a most három, később hat, nyolc, tizenkét éves gyermeknek ugyanúgy, mint a majdan középiskolás fiatalnak. És a kistesónak is, aki korban és fejlődésben, továbbá a bútorzatot illető igényeiben szorosan követi a nagyobb testvérét. Erre is érdemes gondolni már akkor, amikor az első gyermek megérkezik a családba.

A zsúfoltságtól azért is óvakodni kell, hiszen a gyerekeknek megfelelő élet- és mozgástérre is szüksége van.

Lássuk be, mindent összevetve, nem is olyan egyszerű ez a feladat. De nem is megoldhatatlan. Akkor választasz jól, ha a gyerekbútorok, az ifjúsági bútorok jól képesek alkalmazkodni a környezethez. Úgy is mondhatnánk: olyan környezeti kultúrát kölcsönöznek a helyiségnek, ami minden tekintetben befogadó. Befogadja azt a rengeteg igényt, amit vele szemben támasztunk, s természetesen befogadja magát a gyermeket is, aki aztán jól érzi magát a birodalmában.

Időnként érdemes szelektálni a holmik között

Ez persze nem azt jelenti, hogy mindent bezsúfolhatunk a gyerekszobába. Jó, ha időnként körülnézünk, és eltávolítjátok a térből a használaton kívüli, más szóval megunt holmikat. Azoknak a padláson vagy a pincében a helyük.

A zsúfoltságtól azért is óvakodni kell, hiszen a gyermeketeknek élet- és mozgástérre is szüksége van. Ebből a szempontból is praktikusak a bútorcsaládok, hiszen azoknak az elemei egyrészt különféle összeállításban használhatóak, másrészt a tervezőik gondosan ügyeltek arra, hogy ne foglaljanak el minden helyet a gyerekszobában. És ahogy a megunt játékkal teszitek, az idő múlásával akár a bútorcsalád egyes elemeit is kivehetitek a szobából.

Végül: az se árt, ha a nagyobb gyermeketeket is beavatjátok a gyermek vagy ifjúsági bútor vásárlásába.