Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Főszerepben a konyha

Főszerepben a konyha

A konyha az otthon szíve. Az a hely, ahol az emlékeket házilag készítjük el és szeretettel fűszerezzük.

Talán a konyha az a helység, aminek a legtöbb praktikus és funkcionális szempontnak kell egyszerre megfelelnie, megfelelő térrel, eszközökkel, munkafelülettel és ezeknek a sütés - főzéshez igazodó szakszerű sorrendisége é ritmusa is elvárás egy jól kivitelezett konyha esetében.

A rengeteg technikai paraméter mellett lapvető szempont, hogy illeszkedjen a lakás stílusához. Különösen igaz ez az egyterű elrendezés esetén, ahol a konyha közvetlen részét képezi a nappali élettérnek.

Az ideális konyha elrendezése követi a munkafolyamatok sorrendjét, minden hétköznapi eszköz és kellék könnyen elérhető magasságban van. A szekrények esetében célszerű állítható polcos rendszert választani a maximális helykihasználás és a könnyebb elrendezhetőség érdekében.

A minimalizmus térhódítása egyre inkább hatással van a konyhánkra is. Rengeteg kisgépet használunk már manapság, és egyre nagyobb figyelmet kapott ezeknek az esztétikus elhelyezése. Legideálisabb esetben ezeket a használatuk után el tudjuk tenni zárt szekrényekbe, így a tiszta konyha megnyugtató, harmónikus összképet sugároz majd.

 

 

Kisebb alapterületű lakásokba érdemes a lineáris elrendezést vagy az ún. hajókonyhát választani, amikor is két szemközti falra kerülnek a konyhaszekrények. Itt is fokozottan érdemes figyelni a munkafolyamatok sorrendjére, mert kevesebb mozgástér mellett kiemelt szempont, hogy kézre essen minden, amikor alkotunk a konyhában. Szűk térben a rendezett és letisztult látvány fontos a jó légkör megteremtésében, ezért érdemes fedett frontú konyhabútort választani, tömör vagy üvegajtós kivitelezésben gondolkodni, kevesebb nyitott polccal. Ha szeretnénk külön színeket az alsó és felső szekrényekre, inkább egymáshoz közel álló árnyalatokat keressünk, mint a fehér és natúr fa, natúr és bézs, fehér és bézs, fekete és szürke, de az erőteljes árnyalatokat és nagy kontrasztokat érdemes kerülni.

Keressünk praktikus kisbútorokat, amik egyszerre több funkciót is képesek ellátni, mint például egy reggeliző pult, ami tároló egyben. 

 

 

Nagyobb terekben és egybe nyíló nappali esetén jól mutat az L vagy U alakú konyha, mindkettőben ideálisan megvalósítható az ún. háromszög elrendezés: a hűtő-mosogató-tűzhely egy képzeletbeli háromszög csúcsai mentés való elhelyezése. Bátran játszhatunk a különböző konyha frontok kombinálásával, nagyszerű hatást érhetünk el kontrasztos színekkel vagy különböző színű ajtókkal tagolva a teret friss és modern hangulatot varázsolhatunk.

A konyhabútorok ma már minden stílusban elérhetők, pontosan azért, hogy maximálisan összhangba tudjuk hozni a lakás többi részével.

Tágas konyhákban pedig akár egy örök klasszikus, a konyhasziget is kényelmes helyet kaphat, vagy akár az étkező is kerülhet a konyhabútor közvetlen közelébe. Amikor hatalmas alapterületen tervezhetünk, és el tudjuk helyezni a konyhai eszközeinket, étkészleteinket az alsó szekrénysorban is, akár le is mondhatunk a felső szekrénysorról, ami által még nyitottabb, szoba hangulatú, otthonos és laza teret kapunk.

Izgalmas ötlet, és kis illetve nagy terek esetében is pazar megoldásokat kínál, ha fogantyúk nélkül és szigorú minimalizmussal tervezzük meg a konyhapultot, már ami látható felületeit illeti. Ez a konyha tökéletesen képes belesimulni a lakásba, észrevétlen részét képezi a térnek. Ugyanakkor komoly önismerettel kell kezdenünk a tervezését, mert ez a változat csak akkor fog jól mutatni, ha nem vagyunk hajlamosak mindenfélét a konyhapulton tárolni. 

 

 

Miután utánajártunk a technikai é stílusbeli ajánlásoknak, és nekiülnénk megtervezni a konyhánkat, egy korántsem egyszerű feladat előtt találjuk magunkat.

Ha találunk megfelelő méretű és magas minőséget képviselő blokk konyhát, azzal rengeteg időt és vesződséget megspórolhatunk. A blokk konyhák jellemzően modern, minimalista stílusban készülnek, fehér, tört fehér, fekete szürke alapszínekkel, illetve a népszerű világos és sötétebb fa mintázatú dekorral. Többségükben kisebb vagy közepes méretű konyhába alkalmasak. Tökéletes megoldás nappalival egy térben megvalósítandó konyha esetében is. Legnagyobb előnye, hogy a fent említett összetett tervezési feladatokat már elvégezték helyettünk a szakemberek.

 

 

Nagyobb terek vagy egyedi elképzelés megvalósításához szebbnél szebb elemes konyhabútorokból választhatunk. A tervezést és kivitelezést bízhatjuk szakemberre az első lépéstől az utolsóig, vagy akár saját magunk is belefoghatunk, ez esetben mindenképpen konzultáljuk az értékesítő bútoráruház szakembereivel, hogy  elkerüljük a kellemetlen meglepetéseket a konyha tényleges beszerelésekor.

Kifinomult, kreatív megoldások is helyet kapnak, eltérő szekrénymagasságokkal is szabad játékosságot csempészni a térbe, üvegezett, tömör ajtós és nyitott polcok dinamikájával is élettelivé tehetjük a konyhabútort. 

 

 

+1 tipp: a konyha fal színe bizonyítottan befolyásolja az étvágyunkat, érdemes élni ezzel az apró trükkel: a meleg színek általában fokozzák, a hűvös árnyalatok pedig némiképp karban tarthatják az éhségérzetünket: a legétvágygerjesztőbb szín a sárga, az önmérsékletet leginkább segítő választás pedig a kék. A semleges és a finom zöld árnyalatok a konyhában is a kiegyensúlyozott, friss, egészséges légkört fogják megidézni.

 

 

Honlapunkon a Konyha kategóriában és a Katalógusok menüpont alatt széles konyhabútor választékot talál: a klasszikustól  a vidéki romantikán át a modern minimalista irányzatokig minden stílusban állunk rendelkezésére.