Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

2022-es trendek a lakáskultúrában

2022-es trendek a lakáskultúrában

Most hogy elfogyott az új évi lencse és a karácsonyfa is az utcára került, nézzük milyen új tendenciákat hoz a 2022-es év a lakberendezésben. A világ legtehetségesebb tervezői osztják meg velünk minden évben, hogy szerintük hogyan változnak a belsőépítészeti trendek.

A világjárvány rányomta bélyegét az elmúlt időkre, arra sarkallta az embereket, hogy változtassanak szokásaikon.  Kénytelenek voltunk lelassítani és hihetetlenül sok időt tölteni otthonunkban. Ennek hatására igyekszünk minél otthonosabb, kényelmesebb és személyesebbé tereket kialakítani.

A zöld az új semleges

Habár a Pantone szerint 2022-es év színe a merész kék, ibolya-vörös tónusú Veri Pery színárnyalat, a tervezők úgy gondolják, hogy idén a zöld szín fog hódítani. A zöld, akár smaragd árnyalata a nyugalom és a megújulás érzetét kelti a lakberendezésben is. A természethez való újra kapcsolódást eredményezi. Emellett a földes színek is nagy teret kapnak: csokoládé, terrakotta, konyak és mustár. Melegséget, kényelmet és időtlenséget eredményeznek a lakásunk bármely pontján. Merész mintákkal és textúrákkal törhetjük meg ezt a semlegességet, amelyben gyakran megjelenik a gomba sziluett, vagy a fauna motívum.

 

Funkcionalitás, tartós stílus

A járvány hozadéka, hogy minél inkább törekszünk a többfunkciós, privát terek kialakítására. Mindenek célt kell szolgálnia! Az étkező már bortároló is egyben, a vendégszobába íróasztal kerül, a hálószobába pedig edzőgép. A funkcionalitás és a „Vásárolj és dobd le!” elavult fogyasztói szokások hatása magával hoz egyfajta fenntarthatóságot. A tervezők már figyelembe veszik, hogy minél időtállóbb tereket hozzanak létre, amelyek az ökoszisztémát segítik.

 

Íves bútorok

Már nem a szögletes formákat kell válasszuk, hanem a biztonságot sugalló, ívelt, szoborszerű bútorokat. Emellett a század közepén használt bútorok védjegyei is előtérbe kerülnek, mint tíkfa tónus, erősen textúrált szövetek, vagy szögletes lábak. A falak felülete nyer és porózus, divatba jön a ismét a velencei, antikolt vakolat. Ha a tapéta kerül a falra, mindenképp textúrált, merész mintájú legyen természet közeli árnyalatokkal.